Power Equipment Forum banner

Filtr całkowitych zniekształceń harmonicznych

2 reading
65K views 70 replies 25 participants last post by  jb5422  
#1 ·
Mam generator XG10000E, którego używam jako zapasowego zasilania w moim domu. Chciałbym móc na nim uruchamiać urządzenia elektroniczne (modem internetowy, telewizor, komputer). Czy istnieje sposób na filtrowanie całkowitego zniekształcenia harmonicznego, aby zapobiec uszkodzeniu moich urządzeń elektronicznych? Rozważałem zakup UPS-a, aby umieścić go między generatorem a moją elektroniką, ale nie jestem pewien, czy to pomoże.

#9 · (Edited)
IMHO, "Home Electronics" może przetrwać w znacznie gorszym środowisku elektrycznym, niż byś je poddał. Istnieje wiele "Bardzo opłacalnych" (tanich) agregatów, które działają tak samo.
Wow! Ponad pięć lat później i wciąż całkowicie się z tym zgadzam i przeszedłem przez kilka kolejnych przerw w dostawie prądu z generatorami z otwartą ramą zasilającymi "wrażliwą elektronikę" i normalne obciążenia domowe, lodówkę, zamrażarkę.

Osviur trafił w sedno z opisem i opcjami radzenia sobie z THD dla tych, którzy uważają, że to problem. Energia elektryczna z sieci jest uważana za złoty standard lub coś w tym rodzaju dla "czystości zasilania". To nieprawda. W stanie ustalonym jest czysta, a częstotliwość stabilna, gdy dodawane są zakłócenia, przełączanie, burze itp. pojawiają się wszelkiego rodzaju piki, przepięcia, spadki itp. Z mojego doświadczenia wynika, że więcej uszkodzeń powstaje, gdy zasilanie zostaje przywrócone, zwłaszcza jeśli przywrócenie nie jest "solidne" i występują spadki lub trzaski. Proszę pamiętać, że THD jest również funkcją obciążenia, ponieważ obciążenie się zmienia, tak samo THD. Zatem w przypadku zasilania z sieci, cokolwiek włącza się i wyłącza i wchodzi w interakcje w Twoim domu, jest ignorowane przez samą...moc...zasilania z sieci. np. Mój dom ma przyłącze 200 A, więc dostępne jest 48 000 W przy bardzo sztywnych 60 Hz. Porównaj te 48 kW z generatorem 5-10 kW i jego zdolnością do "ignorowania" zmian obciążenia, gdy rzeczy się włączają i wyłączają. Czy zdecydowana większość rzeczy w Twoim domu się tym przejmuje? Nie. Raporty, które czytałem tutaj i na innych forach, mówiły o przenośnych generatorach i UPS-ach, które nie działają razem dobrze. Jeśli weźmiesz pod uwagę cel UPS-a, ma on zapewnić najwyższą jakość czystego zasilania dla obciążenia, stale monitoruje przychodzące zasilanie i pozwala mu przejść do obciążenia, przy najmniejszym zakłóceniu izoluje się i przechodzi na baterię. Nic dziwnego, że UPS nie lubi zasilania z generatora. UPS robi to, do czego jest przeznaczony, pytanie brzmi, czy potrzebujesz UPS-a dla normalnego gospodarstwa domowego? Jeśli tak, kup generator inwerterowy. IMO kondycjonery zasilania to strata pieniędzy, aby były skuteczne, muszą być zaprojektowane do konkretnego zastosowania, te ogólne są ogólne.

Nie przypominam sobie, żebym widział jakieś posty o tanich generatorach "smażących" elektronikę? Były posty o niezgodności z bardzo ekskluzywnymi piecami i lodówkami. Ponadto Generac wydaje się mieć cały rynek generatorów domowych w zasadzie opanowany przez generatory z otwartą ramą i jeszcze nie widziałem dostępnych numerów THD dla tych generatorów?

#4 · (Edited)
Zniekształcenia harmoniczne

Cześć jas42,

To nie jest prosty problem, seria Generac XG ma całkowite zniekształcenia harmoniczne od 4,7 do 25%, seria XP mniej niż 5%. Ale co to jest THD?

Napięcie AC dostarczane przez sieć ma postać sinusoidalną (jak pokazano w następnym poście), bardzo zbliżoną do idealnej gładkiej krzywej reprezentowanej przez funkcję matematyczną sinus. Główną cechą charakterystyczną tej idealnej krzywej jest to, że nie ma gwałtownych zmian w swojej trajektorii. Kiedy ta krzywa jest zamieniana na napięcie i jest podawana do urządzenia rezystancyjnego, takiego jak żarówka, impulsuje prąd o tym samym kształcie fali, gładkim zmiennym kształcie fali prądu.

Każde odchylenie od tego idealnego sinusoidalnego kształtu fali nazywane jest zniekształceniem. W prądzie przemiennym dostarczanym przez sieć istnieje wiele dużych generatorów starannie zaprojektowanych w celu wytworzenia najlepszego kształtu fali i jakości energii elektrycznej. W systemie 60 cykli na sekundę (60 Hz) częstotliwość ta nazywana jest częstotliwością podstawową.

Ze względu na trudności projektowe i koszty, wiele przenośnych generatorów wytwarza nie tylko niesinusoidalny kształt fali, ale także więcej niż częstotliwość podstawową; wraz z 60 Hz występują wielokrotności tej częstotliwości, podwójne, potrójne itp. i nazywane są harmonicznymi.

Jeśli częstotliwość podstawowa wynosi 60 cykli na sekundę, powiedzmy 120 woltów, inne niepożądane częstotliwości, zwłaszcza trzecia harmoniczna (180 Hz), są obecne w zmiennej ilości, powiedzmy 5 woltów, 12 woltów itp. Piąta może wynosić na przykład 3 woltów. Suma całkowitej ilości niepożądanych napięć, generowanych przy częstotliwościach innych niż 60 Hz, wyrażona jako procent podstawowej częstotliwości 60 Hz 120 woltów, nazywana jest całkowitymi zniekształceniami harmonicznymi.

Ten THD jest mieszany z 60 Hz, deformując gładką krzywą i w zależności od obciążenia może być zbyt szkodliwy lub nie. Żarówka lub przenośna wiertarka nie są dotknięte, ale wyrafinowane sterowanie elektroniczne może zostać poważnie zmienione w swoich funkcjach, silniki indukcyjne mogą się przegrzewać, podobnie jak transformatory mocy.

Aby filtrować te harmoniczne, istnieją specjalne filtry harmoniczne. Najpopularniejsze filtry lub ekonomiczne kondycjonery linii po prostu filtrują piki lub szumy, regulatory utrzymują napięcie linii w bezpiecznych granicach, ale aby uniknąć harmonicznych z delikatnej elektroniki, potrzebne będą dedykowane filtry harmoniczne, które również kontrolują piki.

Zasilacz UPS (zasilacz bezprzerwowy) może rozwiązać problem lub nie.
Należy pamiętać o prostych UPS-ach, które zapewnią straszną falę „kwadratową” pełną skoków napięcia i deformacji (patrz zdjęcie), które uszkodzą wszystko oprócz żarówki. Istnieją inne, które zapewniają „zmodyfikowaną falę sinusoidalną”, podobną do tej wytwarzanej przez typowe falowniki, lepszą niż kwadratowa. Falowniki lub UPS-y z czystą falą sinusoidalną wytwarzają czystą, niezniekształconą falę napięcia odpowiednią dla wszystkich rodzajów sprzętu.

Ale UPS-y i falowniki (domowe) działają na niskim napięciu prądu stałego. UPS-y mają wewnętrzny akumulator, używany tylko wtedy, gdy normalne zasilanie prądem zmiennym zostanie przerwane. Większość z nich (te małe) ma przekaźnik obejściowy, aby zasilać bezpośrednio chronione urządzenie prądem przemiennym. Prawdziwe UPS-y online konwertują zasilanie prądem zmiennym na prąd stały, a następnie generują sinusoidalną, czystą falę napięcia prądu przemiennego, niezależnie od zasilania wejściowego. To rozwiązanie, kosztowne, ale rozwiązanie.

Drugim rozwiązaniem byłaby wymiana generatora na XP10000.

W kilku słowach:

Filtr harmoniczny, prawdziwy UPS online, agregat XP10000 lub podjęcie ryzyka uszkodzenia sprzętu.

Z poważaniem.

#13 · (Edited)
Napięcie przemienne dostarczane przez sieć ma postać sinusoidalną (jak pokazano w następnym poście), bardzo zbliżoną do idealnej gładkiej krzywej reprezentowanej przez funkcję matematyczną sinus. Główną cechą charakterystyczną tej idealnej krzywej jest to, że nie ma ona gwałtownych zmian w swojej trajektorii. Kiedy ta krzywa jest zamieniana na napięcie i jest podawana do urządzenia rezystancyjnego, takiego jak żarówka, impulsuje prąd o tym samym kształcie fali, gładkim zmiennym kształcie fali prądu.
Więc dlatego moja lampa halogenowa migocze wtedy z generatorem?
Czy kiedykolwiek rozwiązałeś ten problem? Mamy generator CAT o mocy 12k watów, ale baterie Cyberpower UPS, które kupiliśmy, nie akceptują zasilania z generatora. Myślę, że następną rzeczą, której spróbuję, jest dodanie kondycjonera zasilania między generatorem a UPS, ale nie jestem pewien, czy to w czymś pomoże
Głównym celem UPS jest zapewnienie stałego zasilania bez skoków, ale zasilanie z generatora stale się waha, więc UPS nie akceptuje zasilania i pozostaje w trybie bateryjnym..... Potrzebujesz więc albo dobrego "generatora inwerterowego", albo "przyjaznego dla generatora UPS", aby rozwiązać ten problem, ale kondycjoner linii może również wykonać to zadanie.

#6 ·
Czysta fala sinusoidalna

Cześć jas42,

Innym rozwiązaniem byłoby zasilanie w oddzielnym obwodzie całego "delikatnego sprzętu elektronicznego" za pomocą dodatkowego generatora inwerterowego, małego, wystarczającego do jego utrzymania, plus kilka świateł LED. Widziałem Generac iX800 za 287 $ na Ebay:

Generac IX800 800 Watt przenośny generator inwerterowy 696471057911 | eBay.

Zaletą tego agregatu jest niski poziom hałasu emitowanego ze względu na jego rozmiar, co pozwala na zainstalowanie go w pobliżu punktu użytkowania, ale oczywiście zawsze na zewnątrz.

Ten rodzaj generatora wytwarza bardzo czystą falę sinusoidalną o dokładnie 60 Hz w całym zakresie mocy, odpowiednią dla najbardziej czułego sprzętu elektronicznego.

Pozdrawiam

#8 ·
Mam generator XG10000E, którego używam jako zapasowego zasilania w moim domu. Chciałbym móc uruchamiać na nim elektronikę (modem internetowy, telewizor, komputer). Czy istnieje sposób na filtrowanie całkowitych zniekształceń harmonicznych, aby zapobiec spaleniu mojej elektroniki? Rozważałem zakup UPS-a, aby umieścić go między generatorem a moją elektroniką, ale nie jestem pewien, czy to pomoże.
Czy kiedykolwiek to rozwiązałeś? Mamy generator CAT o mocy 12 kW, ale akumulatory Cyberpower UPS, które kupiliśmy, nie akceptują zasilania z generatora. Myślę, że następną rzeczą, której spróbuję, jest dodanie kondycjonera zasilania między generatorem a UPS-em, ale nie jestem pewien, czy to w czymś pomoże

#10 ·
Zgoda ... Z tego, co mogę stwierdzić, nie ma problemu THD na naszym poziomie wymagań dotyczących zasilania domowego. Używam tylko generatorów z otwartą ramą o różnych poziomach thd, od 10% do 25%. Nic w domu tak naprawdę się nie skarży, wydaje się, że umiera przedwcześnie lub wykazuje inne nieprawidłowości w zasilaniu. THD to być może bardziej kwestia sprzedaży ...

UPS-y jakości domowej to problem, ale może to wynikać z różnych poziomów projektu i jakości, w połączeniu z tym, że nie są one przeznaczone do generatorów domowych. Miałem kilka, które w ogóle nie działały na generatorze (cyberpower), inne, które działały nieco lepiej (apc), ale prawie wszystkim nie podobało się zasilanie z generatora. Istnieje również teoria, że te i inne urządzenia klasy domowej wyrzucają THD z powrotem na okablowanie domowe, niezależnie od rodzaju zasilania, które do nich trafiło.

Sprzęt audiofilski, szopy radiowe ... to wszystko możliwe wyjątki od reguły, że THD nie ma znaczenia", ale wtedy ludzie zwykle i tak zajmują się problemem zasilania w tych specjalnych przypadkach.

Jednym zastrzeżeniem, które zrozumiałem, jest to, że jestem poza siecią, mam już zainstalowany kondycjoner zasilania ... dla całego domu. Jest to inwerter/ładowarka z czystą falą sinusoidalną magnum 4024, połączony z bankiem akumulatorów LiFePO4. Ten inwerter/ładowarka z przyjemnością zużywa każdy rodzaj zasilania z dowolnego generatora i zasila nim bank akumulatorów. Wejście to zasilanie o wysokim THD, wyjście to zasilanie czystą falą sinusoidalną. Nawet tutaj prawdopodobnie pozostanie czysty tylko do momentu, gdy trafi na cały kiepski sprzęt klasy konsumenckiej i stamtąd pójdzie w dół.

Chociaż jest to drogie rozwiązanie, wskazuje na jeszcze jeden sposób rozwiązania takich problemów z THD; teoretycznie może działać w sieci. Rozwiązania solarne podłączone do sieci (z bankiem akumulatorów) to również kondycjonery zasilania dla całego domu. Nie potrzebujesz UPS-ów/kondycjonerów zasilania klasy centrum danych (są one również bardzo drogie). Wystarczy zintegrować inwerter/ładowarkę i bank akumulatorów podłączony do sieci lub równoległy, wyceniony/dopasowany do obciążenia.

Inna teoria głosi, że większość nowoczesnego sprzętu klasy konsumenckiej broni własnego terytorium wewnątrz (konwertuje każdy rodzaj przychodzącego prądu przemiennego na prąd stały, a następnie z powrotem na czysty prąd przemienny), ale nie dba o żadne inne urządzenie na okablowaniu domowym (nie martwi się o ewentualne wyrzucanie THD z powrotem). Nie mam wystarczającej liczby punktów testowych i sprzętu, aby zobaczyć, co dzieje się wszędzie, chociaż staram się tam dotrzeć ... to ogromne, ciągłe przedsięwzięcie ... oscyloskopy, wtyczki rozgałęźne itp..

Wiele problemów do wyboru i próby rozwiązania ...

#18 ·
Zgadzam się... O ile mogę stwierdzić, nie ma problemu THD na naszym poziomie wymagań dotyczących zasilania domowego. Używam tylko generatorów z otwartą ramą o różnych poziomach thd, od 10% do 25%. Nic w domu tak naprawdę się nie skarży, wydaje się, że umiera przedwcześnie lub wykazuje jakieś inne nieprawidłowości w zasilaniu. THD to być może bardziej kwestia sprzedaży...

Zasilacze UPS jakości domowej to problem, ale może to wynikać z różnych poziomów projektu i jakości, w połączeniu z tym, że nie są one przeznaczone do generatorów domowych. Miałem kilka, które w ogóle nie działały na generatorze (cyberpower), inne, które działały nieco lepiej (apc), ale prawie wszystkim nie podobało się zasilanie z generatora. Istnieje również teoria, że te i inne urządzenia klasy domowej wyrzucają THD z powrotem na okablowanie domowe, niezależnie od rodzaju zasilania, które do nich trafiło.

Sprzęt audiofilski, szopy radiowe... to wszystko możliwe wyjątki od reguły, że THD nie ma znaczenia", ale wtedy ludzie zwykle zajmują się problemem zasilania przychodzącego w tych specjalnych przypadkach.

Jednym zastrzeżeniem, które zrozumiałem, jest to, że jestem poza siecią, więc mam już zainstalowany kondycjoner zasilania... dla całego domu. Jest to przetwornica/ładowarka Magnum 4024 o czystej sinusoidzie, połączona z bankiem akumulatorów LiFePO4. Ta przetwornica/ładowarka z przyjemnością zużywa każdy rodzaj zasilania z dowolnego generatora i zasila nim bank akumulatorów. Wejście to zasilanie o wysokim THD, wyjście to zasilanie o czystej sinusoidzie. Nawet tutaj prawdopodobnie pozostanie czyste tylko do momentu, gdy trafi na cały kiepski sprzęt klasy konsumenckiej i stamtąd pójdzie w dół.

Chociaż jest to drogie rozwiązanie, wskazuje na jeszcze jeden sposób rozwiązania takich problemów z THD; teoretycznie mogłoby to działać w sieci. Rozwiązania solarne podłączone do sieci (z bankiem akumulatorów) to również kondycjonery zasilania dla całego domu. Nie potrzebujesz zasilaczy UPS/kondycjonerów zasilania klasy centrów danych (są one również bardzo drogie). Po prostu zintegruj przetwornicę/ładowarkę i bank akumulatorów podłączony do sieci lub równoległy, wyceniony/dostosowany do obciążenia.

Inna teoria głosi, że większość nowoczesnego sprzętu klasy konsumenckiej broni własnego terytorium wewnątrz (konwertuje dowolny rodzaj przychodzącego prądu zmiennego na prąd stały, a następnie z powrotem na czysty prąd zmienny), ale nie dba o żadne inne urządzenie w okablowaniu domowym (nie martwi się o ewentualne wyrzucanie THD z powrotem). Nie mam wystarczającej liczby punktów testowych i sprzętu, aby zobaczyć, co dzieje się wszędzie, chociaż staram się tam dotrzeć... to ogromny, ciągły wysiłek... oscyloskopy, wtyczki rozgałęźne itp..

Wiele problemów do wyboru i próby rozwiązania...
Ten falownik to całkiem niezłe rozwiązanie. Prawdopodobnie nie zamierzam dokonywać tego rodzaju inwestycji, ale czy mógłbyś opisać konfigurację? Po prostu jestem zainteresowany, ponieważ chciałbym wiedzieć, jakie są opcje rozsądnego rozwiązania w celu oczyszczenia wysokiego THD. Wygląda na to, że jest to wejście 24 V do wyjścia czystej sinusoidy 120 V. Jak używasz go z zestawem generatora 120 lub 240?
Dzięki.

#12 ·
Wygląda na to, że OP nigdy nie wrócił.

Mój Firman jest oceniany dość wysoko w skali THD, ale nie miałem żadnych problemów z zasilaniem nim czegokolwiek. Kiedy użyłem go po Idzie, miałem zrobić kawę w ekspresie przelewowym. Działało dobrze. Następnym razem użyję go do zasilania przenośnej płyty grzewczej, aby również podgrzać jedzenie.

#14 ·
15 lat temu zarządzałem działem IT w Konica Photo Imaging. W naszej centrali obróbki zdjęć mieliśmy duży generator diesla Cat na wypadek sytuacji awaryjnych. Zasilał on 3-fazowy prąd 208V poprzez przełącznik do kondycjonera/konwertera linii, który generował czysty prąd 120/240V, a następnie do zasilacza UPS Toshiba o mocy 20 kVA. To był jedyny sposób, aby wszystko działało prawidłowo.

#19 ·
„Istnieje również teoria, że te i inne urządzenia domowe wyrzucają THD z powrotem na okablowanie domowe, niezależnie od tego, jaki rodzaj zasilania do nich w ogóle docierał.”

To nie teoria... to fakt fizyczny.

„Jednym z zastrzeżeń, które zrozumiałem, jest to, że będąc poza siecią, mam już zainstalowany kondycjoner zasilania... dla całego domu. Jest to falownik/ładowarka Magnum 4024 o czystej sinusoidzie, połączony z bankiem akumulatorów LiFePO4. Ten falownik/ładowarka z przyjemnością zużywa każdy rodzaj zasilania z dowolnego generatora i zasila nim bank akumulatorów. Wejście to zasilanie o wysokim THD, wyjście to zasilanie o czystej sinusoidzie. Nawet tutaj prawdopodobnie pozostaje czysty tylko do momentu, gdy trafi na cały kiepski sprzęt klasy konsumenckiej i stamtąd zacznie się pogarszać.”

Ta ładowarka falownika ma wejście DC. Przypuszczam, że do zasilania z paneli słonecznych. Jak to może zaakceptować wyjście AC z generatora?

#20 ·
Ta ładowarka inwerterowa ma wejście DC. Zakładam, że do zasilania z paneli słonecznych. Jak może akceptować wyjście AC z generatora?
Dobrze pytanie. Założyłbym, że ten produkt jest wszechstronny i akceptuje zarówno DC z paneli słonecznych, jak i AC z sieci i przetwarza oba na samogenerowaną czystą falę sinusoidalną. Rzuciłem okiem na specyfikację, ale jest tam tylko napisane, że akceptuje tylko wejście 18 - 33,6 VDC.

Jeśli chodzi o THD, powinienem wspomnieć, że generatory bezszczotkowe mają tendencję do wytwarzania najbardziej zanieczyszczonego wyjścia. Nadal są sprzedawane głównie w mniejszych (choć tanich) agregatach prądotwórczych i w rzeczywistości czasami nawet chwalą się funkcją "bezszczotkową" jako przewagą technologiczną. Unikałbym ich, chyba że planujesz używać ich wyłącznie do obciążeń rezystancyjnych.

#21 ·
W przypadku inwertera/ładowarki Magnum, nasz to model MS-4024-PAE, co oznacza, że ​​pobiera wejście z banku akumulatorów 24 V i zamienia je na 120 V/240 V dla domu w trybie inwertera; w trybie ładowarki wykrywa zasilanie z energii słonecznej lub generatora i wykorzystuje je do automatycznego ładowania banku akumulatorów. Nasz generator Duromax zasila inwerter/ładowarkę.

#22 ·
Na urządzeniach konsumenckich wyrzucających THD, wskazałem powyżej "teorię", ponieważ nie miałem dokładnego dokumentu lub dokumentu badawczego i dlatego nie mogłem wskazać na ten dokument. Dobrze wiedzieć, że to nie teoria, ponieważ inne dokumenty nawiązywały do tego problemu. Mam nadzieję, że seria testów oscyloskopowych ujawni dokładnie, co dzieje się w moim domu, w różnych punktach testowych...

W przypadku falownika/ładowarki Magnum, nasz to model MS-4024-PAE, co oznacza, że pobiera wejście z banku akumulatorów 24 V i zamienia je na 120 V/240 V dla domu w trybie falownika; w trybie ładowarki wykrywa zasilanie z paneli słonecznych lub generatora i używa go do automatycznego ładowania banku akumulatorów. Nasz generator Duromax zasila falownik/ładowarkę.
Z tego, co rozumiem, sam oscyloskop da ci tylko jakościowe pojęcie o TDC. Na oscyloskopie trudno jest odróżnić 5% THD od 15%. Potrzebujesz czegoś, aby obliczyć THD.

Znalazłem na eBayu stary Fluke 41, który powinien tu być w przyszłym tygodniu. Zaktualizuję wtedy.

#23 ·
Ponownie, musieliśmy przejść na tryb off-grid... zbyt wiele słupów, aby doprowadzić do nas energię elektryczną, po tysiące za słup. Okazało się, że korzyści uboczne to czysta energia z banku baterii za pośrednictwem falownika/ładowarki, koniec z zanikami/brakiem zasilania z sieci i koniec z dodatkowymi opłatami na rachunku za media (dopłata paliwowa, opłata za linię itp.) ...

#28 ·
Ciekawe. Gdybym mógł znaleźć miernik za kilkaset, z przyjemnością bym go kupił. Więc. Abyś wiedział, to bezpośredni pomiar... a nie obliczenie?
Dzięki
Ciekawe. Gdybym mógł znaleźć miernik za kilkaset, z przyjemnością bym go kupił. Więc. Abyś wiedział, to bezpośredni pomiar... a nie obliczenie?
Dzięki
Znalazłem niewiele informacji na temat tego miernika, więc nie mogę tego na pewno powiedzieć.

Ale każde określenie THD będzie wymagało 'jakiegoś' obliczenia... trzeba dodać moc w każdym harmonicznym.

Ten miernik powinien sięgać do 31. harmonicznej. Oblicza również harmoniczne napięcia, prądu i mocy.

Jestem poza siebie ze wzruszenia

#32 ·
Jeśli przeszukasz internet w poszukiwaniu pieców, które nie działają prawidłowo przy zasilaniu z generatora, zauważysz, że najczęściej jest to spowodowane problemami z okablowaniem w odniesieniu do niezwiązanej neutralności lub złego uziemienia.

Był tylko jeden przypadek, w którym osoba użyła kondensatora bocznikowego na gorących i neutralnych przewodach (jeśli się nie mylę), aby piec działał przy zasilaniu z generatora. Ale kto może powiedzieć, że na początek nie ma złego okablowania? Poza tym, ten argument o „brudnej energii” w tym kontekście wydaje się być w większości przypadków anegdotyczny.

To powiedziawszy, nie umniejszam skutków brudnej energii. Kto nie chciałby czystej energii? Jednak jego efekty są najwyraźniej ograniczone, ale często przesadzone.

#34 · (Edited)
Jestem elektrykiem. Każdy generator z otwartą ramą, czytaj jako nie "generator inwerterowy", będzie działał w 99% większości systemów domowych bez żadnych uszkodzeń. Obejmuje to elektronikę, komputery, lodówki itp. W rzadkich przypadkach, gdy generator nie działa, to nie generator, ale raczej urządzenie, które zasila, blokuje zasilanie, ponieważ nie lubi zasilania (z jakiegokolwiek powodu). Niektóre systemy UPS i akumulatorów robią to i nazywają to ochroną, zazwyczaj dlatego, że sprzedają jakąś formę kondycjonera linii, który chcesz kupić LUB używają tanich części, a wszelkie wahania napięcia lub THD spowodują awarię sprzętu.
Mam inteligentny dom praktycznie w całości elektryczny, wszystkie lampy LED tylko z ogrzewaniem na propan. Wszystko działa, od czasu do czasu mam migotanie lamp, co jest normalne w przypadku generatora.

#37 · (Edited)
Gdyby generatory otwarte bez inwertera uszkadzały urządzenia, nie można by ich było kupić, ponieważ producenci szybko by zbankrutowali. Plus, czy możesz znaleźć gdziekolwiek w sieci coś, co mówi, że generator uszkodził coś? Znalazłem 1 przypadek, ale to dlatego, że generator pracował bez paliwa, gdy urządzenia były podłączone. Ale jeśli silnik pracuje płynnie i nie pozwolisz mu pracować bez paliwa, gdy urządzenia są podłączone, generator otwarty bez inwertera będzie zasilał Twoje urządzenia bez uszkodzeń.

#38 ·
Znalazłem ten wątek, szukając w Google hasła "czy można obniżyć THD w generatorze".

Mieszkam w Nowym Orleanie, gdzie występują okresowe, wielogodzinne przerwy w dostawie prądu, ale po dużych burzach występują znacznie dłuższe awarie. Nie stać mnie na generator do całego domu dla mojego 4-rodzinnego domu (30 000 $ lub więcej), więc staram się radzić sobie z przenośnym generatorem. Chciałbym móc zasilać przynajmniej kilka klimatyzatorów okiennych, kilka lodówek, oddzielną zamrażarkę, telewizor i komputer w moim mieszkaniu (i jeśli to możliwe, podłączyć przedłużacze do moich najemców, aby mogli przynajmniej uruchomić lodówki).

Pomysł przechowywania wielu galonów benzyny lub wielu zbiorników propanu na mojej posesji nie jest czymś, z czym czuję się komfortowo, więc szukam konkretnie modelu trój-paliwowego, aby móc po prostu podłączyć go do gazociągu ziemnego w moim domu.

Nie jestem elektrykiem, ale próbując dokonać świadomego zakupu, zacząłem przyglądać się różnym opcjom i zauważyłem, że istnieje obawa, że THD na poziomie 5% lub wyższym może uszkodzić takie rzeczy jak komputery. Problem, z którym się spotykam, polega na tym, że wydaje się, że nie ma żadnych modeli trój-paliwowych z THD <5%.

Ten model Duromax za 2500 $ (13 000 Watt Tri Fuel Portable HXT Generator w/ CO Alert) twierdzi, że jest największym trój-paliwowym na rynku (duży plus), ale ma również THD na poziomie 10-12%.

Czytałem ten wątek, mając nadzieję, że znajdzie się proste rozwiązanie, które ktoś taki jak ja, kto nie rozumie wszystkich terminów i żargonu, mógłby zrobić - i wciąż nie jestem pewien. Czy jest coś, co mógłbym kupić i umieścić na tym generatorze, aby obniżyć THD poniżej 5%?

I co rzekomo dzieje się z "wrażliwą" elektroniką przy wysokim THD? Czy nie mogą korzystać z zasilania, czy też powoduje to uszkodzenie obwodów i zniszczenie urządzeń?

Dzięki za wszelkie informacje.

#39 ·
Czy jest coś, co mógłbym kupić i przykleić do tego generatora, aby obniżyć THD poniżej 5%?
Nie, tak naprawdę nie. Istnieją jednostki UPS z podwójną konwersją, które są często używane do wrażliwej elektroniki, ale są drogie.

Co rzekomo dzieje się z "wrażliwą" elektroniką z wysokim THD? Czy nie mogą korzystać z zasilania, czy też uszkadza obwody i zabija urządzenia?
Brudne zasilanie (wysoki THD) może zabić niektóre urządzenia...czasami szybko, a czasami wolno. Inne urządzenia mogą być zaprojektowane tak, aby odrzucać brudne zasilanie (co nie jest rzadkością w branży solarnej), aby się chronić. Na szczęście większość urządzeń elektrycznych będzie działać dobrze z brudnym zasilaniem, takich jak grzejniki, płyty grzejne, ekspresy do kawy i tak dalej, ponieważ nie ma w nich zbyt wiele "elektroniki". Starsze generatory nadal uruchamiają wiele rzeczy bez problemów, ale wystarczy jedno drogie urządzenie, które ulegnie zniszczeniu, abyś żałował podłączenia go do brudnego generatora. Wydaje się, że starsze "rzeczy" działają dobrze z brudnymi generatorami, podczas gdy nowe "rzeczy" mogą tego nie lubić. Musiałem kupić nowy generator z powodu mojego nowego pieca. Mój stary generator (wysoki THD) działał dobrze z moim starym piecem.

Jeśli kupujesz generator w dzisiejszych czasach, pozostałbym przy czymś <5% THD. Nawet jeśli obecnie nie masz niczego, co mogłoby zostać uszkodzone przez brudne zasilanie, jednostka o niskim THD zabezpiecza cię na przyszłość.

Istnieje wiele informacji w sieci na temat THD generatora. Oto kilka linków...

I długi...

#45 ·
Dzięki za te informacje. Myślę, że jeśli nie mogę zmodyfikować generatora z wysokim THD, będę musiał po prostu szukać tri-fuel z niskim THD.

Do tej pory jest to jedyny model tri-fuel, jaki znalazłem z THD <5%: Winco Tri-Fuel Generator - HPS12000HE, 10800 Watt, Honda, Electric Start

Kosztuje 5600 $, więc będę szukał tańszej alternatywy.
truedat, gdzie jesteś?? i jak się miewa twoja mama??

Możesz dodać zestawy do konwersji tri-fuel do wielu generatorów. Minusem jest jednak to, że stracisz wszelkie gwarancje. To powiedziawszy, większość gwarancji nie jest dłuższa niż rok, może trzy. Więc jeśli jesteś w tym na dłuższą metę, będziesz miał generator znacznie dłużej niż jakąkolwiek gwarancję.

Northern Tool w Metaire ma w magazynie Powerhorse 13000es z deklarowanym THD poniżej 5% za 1900 $, chociaż chciałbyś dodać fajkę do uruchomienia NG. Powerhorse Portable Generator 13,000 Surge Watts, 10,000 Rated Watts, Electric Start | Northern Tool

Dodatkowo mają to, co wielu uznałoby za lepszą opcję, z silnikiem Hondy za 3200 $, również z niskim THD. Przynajmniej oferują bezpłatną wysyłkę NorthStar Portable Generator with Honda GX630 OHV Engine 13,000 Surge Watts, 10,500 Rated Watts, Electric Start, CARB Compliant | Northern Tool

Na koniec, gdybym miał jakieś plany oferowania mocy generatora najemcom, po pierwsze, miałbym sporządzoną jakąś umowę o zwolnieniu z odpowiedzialności, którą musieliby podpisać, co byłoby przynajmniej buforem, który pomógłby ci uniknąć kłopotów, a także określiłoby, w jaki sposób energia dociera do najemcy i do czego może się podłączyć (kto dostarcza przedłużacz i czy przewód posiada certyfikat UL, aby zasilać tak dużą moc przez tak długi czas [kabel 10/3 byłby prawdopodobnie potrzebny do utrzymania 20 amperów] i może system tagowania, w którym umieszczasz naklejkę na rzeczach, które mogą podłączyć).

Ale powodzenia i wiedz, że istnieje wiele opcji!

#41 · (Edited)
TL;DR: Jeśli możesz sobie pozwolić na generator o niskim THD, to zrób to. W przeciwnym razie jest oczywiste, że 10-12% jest nadal powszechnie akceptowalne, chyba że masz sprzęt, który wyraźnie stwierdza, że potrzebuje <5% THD.

To niekończąca się debata. Jeśli chcesz czarno-białą odpowiedź, wybierz generator inwerterowy, aby uzyskać upragnione 3-5% THD i nie musisz się już martwić, czy jest on bezpieczny w użyciu z Twoimi urządzeniami. Para generatorów inwerterowych Genmax 9000W lub Predator 9500W w konfiguracji równoległej zapewni Ci całą potrzebną moc.

Ale musisz zapłacić.

Jeśli jesteś taki jak ja i wszystko, na co możesz sobie pozwolić, to głośny, otwarty, 3600 obr./min krzykacz, to na pewno nie jesteś sam. Nie są dobre w byciu cichymi ani czystymi (pod względem wyjścia). Z czego są znane, to to, że są niedrogie. Ale niedrogi nie zawsze oznacza tani lub zły. A „pewien” THD nie zawsze będzie przeszkodą. Oto, co miał do powiedzenia Champion... potraktuj to z przymrużeniem oka: Całkowite zniekształcenia harmoniczne.

Przenośne generatory Champion będą generować standard branżowy całkowity współczynnik zniekształceń harmonicznych (THD) na poziomie około 12%-20% w zależności od obciążenia. Będą wytwarzać falę sinusoidalną, a nie zmodyfikowaną lub prostokątną. Jest to całkowicie dopuszczalne do uruchamiania typowych towarów znajdujących się w Twoim domu, takich jak telewizory, komputery, urządzenia itp.

THD jest miarą odchylenia fali sinusoidalnej od „idealnej” fali sinusoidalnej. Cała energia elektryczna, w tym energia elektryczna z linii, ma mierzalny THD.

Jeśli masz konkretny przedmiot, który wymaga mniej niż 5% THD, taki jak zapasowa bateria UPS, piec na pellet lub płyta sterowania piecem o wysokiej wydajności, zalecamy zakup generatora inwerterowego Champion (rozmiary od 1600W do 3500W); Inwerter Champion DH Series Open Frame (rozmiary od 3500W do 8750W) lub generator rezerwowy Champion Home (zakres od 8,5KW do 14KW); wszystkie jednostki zapewniają THD poniżej 5%.

Skonsultuj się z producentem konkretnego urządzenia, aby ustalić, czy urządzenie wymaga niskiego THD (poniżej 5%) do prawidłowego działania.
Zatem, chyba że masz bardzo specyficzny sprzęt lub elektronikę, które wymagają 5% lub mniej THD, powinieneś być zadowolony z 10-12% THD na generatorze, którego szukałeś dla większości urządzeń, których będziesz używać w nagłych wypadkach. To wciąż znacznie mniej niż deklaracja Championa dotycząca THD na poziomie 12-20%. A jeśli czytasz między wierszami, jeśli Champion się mylił w swoim zastrzeżeniu i sprzęt zaczął się psuć na prawo i lewo z powodu „brudnej mocy” ich generatorów, twierdząc powyższe, narażają się na proces sądowy.

Podsumowując, wybierz inwerter, jeśli możesz sobie na to pozwolić. W ostatnich latach znacznie staniały, ale nadal są co najmniej 3-4 razy droższe niż konwencjonalne generatory o tej samej mocy... przynajmniej tak jest tam, gdzie mieszkam.

#42 ·
Rzeczywiście, 10-12% THD nie jest tak naprawdę złe i na tym większość rzeczy będzie działać dobrze. Kiedy przekraczasz 20%, wchodzisz w jakieś zniekształcone przebiegi. Mam generator Firman z serii Performance, jest on oceniany na około 25% THD. Kilka razy sprawdzałem go oscyloskopem i przebieg nie jest ładny. Używam go do takich rzeczy jak płyta grzewcza, wentylatory i elektryczny ekspres do kawy, ale nie czuję się komfortowo używając go do niczego innego.

Inwertery potaniały całkiem nieźle. Gorąco polecam jeden, jeśli potrzebujesz czystej energii.

#43 ·
Inwertery potaniały całkiem nieźle. Gorąco polecam jeden, jeśli potrzebujesz czystej energii.
Zgadzam się. Ale jeśli odpowiadamy na post @truedatnola powyżej, to on chce dostarczać prąd swoim najemcom. Tak więc prawdopodobnie nie będzie miał możliwości dowiedzieć się, co oni podłączają do jego generatora. Jeśli coś ulegnie awarii w wyniku dostarczonej przez niego energii, mogą próbować pociągnąć go do odpowiedzialności. Nierzadko zdarza się, że lodówka kosztuje obecnie 2000-3000 dolarów! Dostarczanie prądu najemcy przez właściciela może być trudną sytuacją.