Unable to start Husqvarna 350BT leafblower - Power Equipment Forum : Power Equipment Forums
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 9 (permalink) Old 11-16-2011, 04:25 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Unable to start Husqvarna 350BT leafblower

I have a Husqvarna 350BT leaf blower.

It was running fine last season and then towards the end of the season, it started to have a hard time staying on. When I give it gas, it would lose power and then eventually die, never to be started again.

FastForward to this season and it won't kick over. I have checked everyting but perhaps I'm doing something wrong. Has anyone expeirenced this before and if so, what can be done.

Below is a list of things that I have done/checked.


*New Spark Plug
*New fuel filter
*Semi clean air filter, not dirty enough to prevent starting (even tried it without the filter)
*Cleaned carburetor and diaphragms. (there was rust where the needle/levers were, but I was able to clean all of that up fairly nicely with some TLC) didn't work after this even though I was confident it would.
*Purchased a diaphragm/repair kit and replaced the lever, needle, spring, all diaphragms.. basically replace everything that was supposed to be replaced except for the needle seat.
*Checked spark arrestor plate (clean)
*Fuel line is clear and not blocked
*Air Purge line is clear and not blocked
*When primed, gas does goes through the carb, there's gas in the clear primer bubble
*There's spark (unscrewed spark plug, connected it to wire, pulled cord and saw a very faint spark) so that rules out electrical.
*Gas/Oil mixture is fine (although, possibly old gas as I don't remember when the last time it was that it was changed.
*Coil pulls ok, it just won't kick over.


**Hm... Could Old gas prevent this from starting? If so, is there anything I can add to the gas or do I need to get new gas?
Do those gas additives really work?

I'm open to any and all ideas to get this fixed.
scottycam is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old 11-16-2011, 04:25 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Also, what's the general rule regarding the height of the Level/Float assembly?
scottycam is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old 11-17-2011, 07:52 AM
Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: IL
Posts: 74
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Doubt this is it, but check the spark arrest on the exhaust.
cedgo is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 9 (permalink) Old 11-17-2011, 09:26 AM
Senior Member
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 163
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I would use new gas or at least mix the old with more than 50% new gas. I not sure what you are talking about as a diaphragm carburetor doesn't have a float. Often with those little carbs it is just cheaper to buy a new carb as any clogging in the fuel passages will be about impossible to get out. Roger
rhenning is offline  
post #5 of 9 (permalink) Old 01-29-2015, 09:49 AM
Banned
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 14
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Interesting read. Thanks for the share.
Apple211 is offline  
post #6 of 9 (permalink) Old 02-03-2015, 08:39 PM
jow
Senior Member
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 123
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Fire/Fuel/Compression are the basics to fire and run. Have you verified you have all 3?
1. Are you seeing a good blue spark when checking fire? With plug removed, grounded to metal on the Eng when you pull as starting.
2. Have you primed with a “Little” premixed fuel in the carb or plug’s hole?
3. Have you checked the compression for at least 100 psi or you c/n hold the compression in with your thumb or finger?
4. If it fires from a prime but w/n continue, your carb adj screws or int carb fuel screen might be restricted.


Good Luck!
jow is offline  
post #7 of 9 (permalink) Old 02-03-2015, 11:20 PM
jow
Senior Member
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 123
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
How long was it stored and was that with treated fuel as Stabil that add longer life to corn fuel? If it is firing with good compression, add fresh treaded fuel with about an oz of carb cleaner. Try to prime it to get it to run with the fresh treated fuel w/o flooding it. The little carbs will usually clean up w/o any needed parts using compressed carb cleaned and fine wire to verify “ALL Ports” are open and adjusted if you have some carb experience.

If you have or need local help, you might try a local yardman if he has time.
jow is offline  
post #8 of 9 (permalink) Old 06-22-2015, 03:49 PM
Junior Member
 
GUYWITHTHEGOLDENGUN's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 4
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Lightbulb

Have you tryed pouring a little gas inside the cylender and then try firing it up? U may have carbin build up on the exaust port
GUYWITHTHEGOLDENGUN is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old 06-22-2015, 03:51 PM
Junior Member
 
GUYWITHTHEGOLDENGUN's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 4
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Better just replace the carb
GUYWITHTHEGOLDENGUN is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Power Equipment Forum : Power Equipment Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome